Start: Rintoul hut
End: Top Wairoa hut
Afstand: 22 km (1899 totaal)
Ik voel me fit en omdat er voor morgen slecht weer voorspeld wordt, en de rivier tussen Mid Wairoa en Top Wairoa snel ondoorwaadbaar kanvworden bij regen, stel ik voor op te pushen naar Top Wairoa hut. 13 uur lopen volgens de beschrijving, wat voor mij in dit terrein realistisch is. De beschreven wandeltijden in Nieuw Zeeland (op de DOC website en op de bordjes) zijn afhankelijk van het beoogde publiek (http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/things-to-do/walking-and-tramping/track-categories/).
Op een simpele wandeling (intermediate/great walk) ben ik tot twee keer zo snel als de aangegeven tijd, op een route zoals vandaag (expert categorie, uitdrukkelijk alleen geschikt voor mensen met loop en navigatie ervaring) loop ik meestal rond de tijd die aangegeven staat (inclusief korte pauzes).
 IMG_20170216_083900506_BURST000_COVER_TOP
IMG_20170216_110919645
Ik vertrek dus voor 7 uur en neem slechts kleine pauzes. Bij de mid Wairoa hut neem ik iets meer tijd, daar is namelijk een schitterende plek om te zwemmen en die verfrissing kan ik wel gebruiken op een dag als vandaag! Lang blijven we niet (je kunt prima lopen met natte, net gewassen kleren), want er is hier een wespenplaag. Ik ben blij dat we al gepland hadden om naar de volgende hut te lopen!
Natuurlijk ben ik zelf vergeten een foto te maken, maar ik vond deze op tramping.nz
Natuurlijk ben ik zelf vergeten een foto te maken, maar ik vond deze op tramping.nz

 

De laatste etappe van de dag staat als volgt beschreven:  “It involves a lot of sidling, at times on steep terrain, and eight river crossings. Some trampers will find this section challenging.” Sidling betekent traverseren, dat je je over een (steile) helling beweegt en ongeveer op dezelfde hoogte blijft. In dit geval is dat vaak een smalle richel een flink stuk boven de rivier (op Facebook dook al de term suicidling op…). Praktisch betekent het 4 uur flink focussen, en het is ook fysiek een flinke uitdaging aan het einde van zo’n lange dag want voor sommige passages is best wat kracht nodig.
Ook hier geen eigen foto's (te hard aan het focussen). Wel een foto gevonden van Nicky en Cookie die hier een paar jaar geleden waren
Van sidling geen eigen foto’s (te hard aan het focussen). Wel een foto gevonden van Nicky en Cookie die hier een paar jaar geleden waren

IMG_20170216_190543348

received_10103942098515026
James probeert z’n schoenen droog te houden
Meestal lopen we alledrie alleen gedurende de dag en op ons eigen tempo. Voor lastige stukken zoals deze lopen Erin, James en ik samen op, voor de veiligheid en motivatie. Normaal gesproken, als het op klim- of afdaalsnelheid aankomt, betekent dat de heren dan regelmatig op mij moeten wachten (bijvoorbeeld bij de afdaling van Little Rintoul gisteren). De uitdaging van vandaag is echter langdurige concentratie en gemotiveerd blijven op schijnbaar eindeloze (en nutteloze) kleine klimmetjes om de rivier te kunnen blijven volgen. Dat is mijn specialiteit en door die focus en vermoeidheid ben ik nog meer onder de indruk hoe mooi deze route is. Mijn persoonlijke #nofilter. James en Erin maken dankbaar gebruik van mijn flow en moe maar voldaan (met af en toe een onderdrukte vloek van de heren) komen we bij Top Wairoa hut.
Het is volle bak in de 6 persoons hut en er ontstaat een waar snurk orkest, maar ik val nadat ik bij kaarslicht mijn noodlecurry met erwten en champignons heb gegeten als een blok in slaap.
Laatste loodjes naar de hut
Laatste loodjes naar de hut

IMG_20170216_201125381

One thought on “Dag 97: #nofilter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *